Anonim és Nem-anonim Sperma Donorok

A Cryos-nál Anonim és Nem-anonim Sperma Donorok közül választhat. Az Anonim vagy a Nem-anonim Donor használatának kiválasztása személyes döntés függvénye, amelyet személyes preferenciák, hiedelmek és a kezelés helye szerinti ország törvényei befolyásolhatnak.

A sperma donor kiválasztásakor az egyik elsődleges szempont az, hogy Anonim vagy Nem-anonim Donort választ. A döntés alapja lehet etikai nézet vagy személyes körülmény, de függhet a kezelés helye szerinti ország jogszabályi korlátozásaitól is.

Anonim és Nem-anonim Sperma Donorok

Bár az ondó donáció 30 éves múltra tekint vissza, világszerte széles körben vitatott, hogy a donor anonim vagy nem-anonim legyen. Ez azt jelenti, hogy egyes országokban engedélyezett az Anonim és a Nem-anonim Donorok használata, más országokban viszont csak az egyik vagy a másik használható.

A jogszabályok betartása érdekében javasoljuk, hogy ellenőrizze a kezelés helye szerinti ország előírásait, mielőtt döntést hoz a donorról. A megtermékenyítést végző klinika tájékoztatást ad a hatályos jogszabályokról. Ezenkívül a Cryos Ügyfélszolgálatát is felkeresheti.

Sem az Anonim, sem a Nem-anonim Donorok nem rendelkeznek szülői jogokkal a donor gyermekek felett, és beleegyeznek abba, hogy nem veszik fel a kapcsolatot a donor gyermekekkel.

Anonim Donor

A donor saját döntése szerint lett anonim. Az Anonim Donor nem kereshető meg, és ha Anonim Donort választ, sosem fog annál több információt kapni róla, mint amit közzétettünk a donor profiljában. A Cryos soha nem fedi fel a donor kilétét.

A donor saját maga döntötte el, hogy anonim marad, és beleegyezett abba, hogy nem fogja felvenni a kapcsolatot a donor gyermekkel. Ehhez hasonlóan az ügyfél a Szerződés Feltételein keresztül beleegyezik abba, hogy nem veszi fel a kapcsolatot a donorral. 

Mindazonáltal a donorsperma DNS-t hordoz, ezért mindig fennáll a kockázata annak, hogy a donorok, az ügyfelek és a gyermekek DNS-elemzésen keresztül visszakövetik vagy őket visszakövetik, ami sérti a titoktartást.

Miért válasszon Anonim Donort?

Különféle érvek szólnak az Anonim Donor mellett. Lehetséges, hogy Ön nem akar túl sokat tudni a donorról, vagy nem szeretné, hogy gyermeke a jövőben felvegye vele a kapcsolatot. Néhány család az ondó donációt a családalapítás vágyának beteljesítésére használja, ezért nem akarják, hogy a donor szerepet játsszon a gyermek jövőjében. Mások csak Nem-anonim donort választhatnak országuk jogszabályai miatt. Az októl függetlenül a döntés nagyon személyes jellegű, és csak Ön tudja, mi a helyes döntés az Ön számára.

Nem-anonim Donor

A Nem-anonim Donor azonosítható, és a donor gyermek megkaphatja a donor személyazonosító információit, amikor felnőtté válik – a legtöbb országban ez a 18. életév betöltésekor lehetséges. A donor kiválasztotta, hogy Nem-anonim Donor kíván maradni, és beleegyezett abba, hogy a donor gyermek felveheti vele a kapcsolatot. Bár a donor beleegyezett abba, hogy felvehetik vele a kapcsolatot, a Cryos nem vállal felelősséget azért, ha a donor meggondolja magát, vagy ha a jövőben nem elérhető.

Amikor a gyermek betölti 18. életévét vagy a nagykorúsághoz szükséges életkort, a Cryos-tól megkaphatja a személyazonosító információkat a donorról, és tetszés szerint felveheti vele a kapcsolatot.

Ahhoz, hogy a donorról információkat kapjon, a gyermeknek dokumentálnia kell, hogy egy konkrét Nem-anonim Cryos Donortól származó donorspermával folytatott kezelés eredményeképpen jött világra.

A donor soha nem kap információkat Önről mint ügyfélről vagy a donor gyermekről. Ezért teljesen a gyermeken múlik, hogy fel akarja-e venni a kapcsolatot a donorral vagy sem.

Miért válasszon Nem-anonim Donort?

A Nem-anonim Sperma donor mellett szóló érvek személyenként változók. Az egyik fő ok az lehet, hogy lehetőséget biztosítson gyermekének arra, hogy maga dönthesse el, felveszi-e a kapcsolatot a donorral a jövőben.

Nem-anonim Donor választása esetén gyermeke többet megtudhat a donorról, mint amit a donor profiljában közzétettünk.

Egyes donor gyermekek fontosnak tartják, hogy minél többet megtudhassanak genetikai örökségükről. Ezen esetekben egy Nem-anonim Donor választása nagy segítség a gyermek számára. Más donor gyermekek lehet, hogy nem akarják felvenni a kapcsolatot a donorral, bár szeretnék, ha meglenne erre a lehetőség.

A donor döntése

Amikor a donor ondót adományoz a Cryos-nál, kiválasztja, hogy Anonim vagy Nem-anonim Donor kíván lenni. A döntést követően az nem módosítható.

A donor alapos tájékoztatást kap a döntéshez. Ezenkívül döntését tapasztalt Donor Koordinátorainkkal is megbeszélheti, akik segítségével teljes mértékben megismerheti döntésének következményeit.

A Cryos számára nagyon fontos, hogy minden donor megértse és megfelelőnek tartsa döntését – mivel annak következményei vannak mind önmagára, mind a donor gyermekre nézve.