Szállítás és kiszállítás

A Cryos a világ minden tájára szállít donorspermát, és mindig minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy rendelése biztonságosan és időben megérkezzen

Az alábbiakban minden szükséges információt megtalál a szállítási dátumokról és módokról, a szállítási időkről, a nitrogénpalackok visszaküldéséről és még sok másról.

A szállítás dátuma és határidők

Ha donorspermát rendel a Cryos vállalattól, ki kell választania a szállítás dátumát. A legkorábbi szállítási dátum az online rendelés leadása után 1,5 hétköznap. Rendelését akár 4 héttel előre is leadhatja (később még mindig módosítani tudjuk a szállítás dátumát).

További késői rendelési díj ellenében a rendelés annak beérkezésével azonos napon szállítható. Ennek határideje a szállítás napján 12:00 óra (dél) (CET). A késői rendelések csak hitelkártyás fizetés esetén dolgozhatók fel.

Donorsperma szállítása nitrogénpalackban

Szállítási idő és árak

Rendelését a futárszolgálat közvetlenül a megtermékenyítést végző klinikára vagy hivatalos egészségügyi szakembernek szállítja ki. Hétvégén nincs szállítás.

A szállítási idő attól függ, hogy a rendelést az EU területén belülre vagy kívülre kell szállítani:

 • Európai országok: 1-2 munkanap (hétfő - péntek)
 • A világ többi része: 2-5 munkanap (hétfő - péntek)

A fenti időpontok normál feltételek/állapotok esetén érvényesek. A szállítási idő a célállomásról és egyéb feltételektől/állapottól függ.

Egyes EU-n kívüli célállomások esetében a vámkezelés késleltetheti a kiszállítást. Kérjük, gondoskodjon arról, hogy a megtermékenyítést végző klinikára vagy hivatalos egészségügyi szakember a rendelés átvételéhez rendelkezik a szükséges behozatali engedéllyel.

Lásd szállítási árlista.

Az ondó szállításának módja

A célállomástól függően az ondó szalmaszálakat kis szárazjég-tartályban vagy nagy szárazjég-tartályban (32x27x22 cm vagy 37x32x27 cm), illetve nitrogénpalackban (40x30x30 cm vagy 52x37x37 cm) szállítjuk.

Donorsperma szállítása szárazjég-tartályban

Az ondó szalmaszálakat szigetelt szárazjég-tartályba helyezzük, amelyben szén-dioxid (CO2) van -79 °C-on. A szárazjég-tartály átvételekor fontos, hogy az ondó szalmaszálak felolvasztásig/felhasználásig állandóan érintkezzenek a szárazjéggel. Ez azt jelenti, hogy felhasználás előtt nem nyithatja ki a tartályt.

Javasoljuk, hogy csak a hétfőtől szerdáig leadott rendelések esetében használja a szárazjégen történő szállítást. Ezzel biztosítja, hogy a szállítmány a hétvége előtt eljut a célállomásra. Tájékoztatjuk, hogy a szárazjégen történő szállítás a rövid tartósság miatt nem minden célállomás esetében használható. Ha a szárazjégen történő szállítás lehetséges az adott célállomás esetében, rendeléskor lehetőségként meg fog jelenni.

A szárazjég-tartályt vissza kell küldeni a Cryos részére.

Donorsperma szállítása szárazjégen

Donorsperma szállítása nitrogénpalackban

A tartályt -196 °C-ra hűtjük nitrogénnel, de ez száraz szállítmány, így nem tartalmaz folyékony nitrogént. Az ondó szalmaszálakat dobozba, nitrogénpalackba helyezzük, amelyeket fa szállítódobozba csomagolunk.

Fontos, hogy ne nyissa ki a tartályt addig, amíg nem használja fel a szalmaszál(aka)t. A donorsperma szalmaszálakat addig tárolja a nitrogénpalackban, amíg fel nem használja vagy másik nitrogénpalackba nem helyezi a megtermékenyítést végző klinikán.

A nitrogénpalackot felhasználás után vissza kell küldeni a Cryos részére. Az oldalon lejjebb bemutatjuk a tartály visszaküldésének módját.

Melyik szállítási módot válasszam?

Az, hogy melyik szállítási módot választja, attól függ, hogy az ondónak mennyi ideig kell fagyasztott állapotban maradnia. Alább áttekintheti az egyes szállítási módok tartósságát:

Tartósság

 • Nitrogénpalack: 7 nap (a szállítás napjával együtt)
 • Nagy nitrogénpalack: 12 nap (a szállítás napjával együtt)
 • Szárazjég-tartály: 3 nap (a szállítás napjával együtt)
 • Nagy szárazjég-tartály: 5 nap (a szállítás napjával együtt)

Tájékoztatjuk, hogy a választott szállítási nap az 1. napnak számít azon napok során, amikor a tartály/palack képes fagyasztott állapotban tartani a szalmaszálakat.

A szállítmányban szereplő dokumentumok

A szállítmányt kísérő dokumentumok:

 • Csomaglista
 • Nyilvántartások Összefoglalása: tartalmazza a vizsgálati eredményeket és a Szabvány szerinti engedélyezési információkat a donorról
 • Biztonsági figyelmeztetés szárazjég (CO2) vagy nitrogénpalack (LN2) kezeléséhez
 • Utasítások a nitrogénpalack visszaküldéséhez (csak nitrogénpalackos szállítmányok esetében)
 • Szállítási címke a nitrogénpalack visszaküldéséhez (csak nitrogénpalackos szállítmányok esetében)

Valakinek jelen kell lennie a szállítmány átvételéhez?

A szállítmány kézbesítésekor fontos, hogy valaki jelen legyen az aláíráshoz. Ez azt jelenti, hogy a megtermékenyítést végző klinikának vagy egészségügyi szakembernek elérhetőnek kell lennie a csomag átvételéhez. Ellenkező esetben a futár visszaviheti a csomagot a raktárba, és értesítést hagyhat az alternatív átvételi hellyel vagy szállítási idővel kapcsolatban.

A nitrogénpalack visszaküldése

A nitrogénpalackos szállítmányhoz utasításokat küldünk a palack visszaküldéséről, valamint előrenyomtatott címkét mellékelünk, amely az összes szükséges információt tartalmazza. A visszaküldés előre van fizetve (a díjakat a szállítás ára tartalmazza), ha az előrenyomtatott visszaküldési címkét használja.  

A nitrogénpalack visszaküldéséhez felvételt kell kérni a futárszolgálattól. Ez elvégezhető itt a weboldalunkon, közvetlenül a futárszolgálat weboldalán vagy a futárszolgálat felhívásával. A futárszolgálat elérhetőségi adatait a szállítmányhoz mellékeltük.

Kérjük, használja a fenti eljárások egyikét a nitrogénpalack visszaküldéséhez. Alternatív szállítási mód választása esetén a tartály/palack elveszhet és potenciálisan 1000 EUR térítést kell fizetnie.

Mivel ezeket a tartályokat/palackokat más ügyfeleknél is újra felhasználjuk, akik nagyon várják szállítmányukat, kérjük, hogy a tartalom felhasználása után a lehető leghamarabb küldje vissza azokat. A tartályt legkésőbb addig küldje vissza a Cryos részére, amikor a tartály/palack tartóssága lejár.

 

Tartósság*

Visszaküldés a Cryos-nak**

Európai nitrogénpalack 7 nap A szállítási dátum utáni 8. nap
Európai nagy nitrogénpalack 12 nap A szállítási dátum utáni 13. nap

* Az időtartam első napja a Cryos-tól való szállítási dátum
** A futár általi átvétel utolsó napja

Ha a szállítási dátum utáni 8. vagy 13. nap hétvégére vagy ünnepnapra esik, kérjük, küldje a nitrogénpalackot a következő munkanapon.

Ha a tartályt nem küldi vissza a megfelelő időben, a Cryos minden megkezdett hétre 100 EUR + ÁFA összeget számít fel a tartály bérléséért, lásd a szerződés feltételei.

Az EU-n kívüli szállítás esetén pro forma számlát mellékelünk a visszaküldéshez, mivel azt a vámhatóság kéri.

Szállítási feltételek

A Cryos DAP (szállítás a helyszínre, Delivered At Place) paritást kínál az Incoterms 2010 szerint. Ez házhozszállítást jelent. Ha a szállítás az EU-n kívülre történik, felmerülhetnek vámot illető formalitások, amelyekért nem vállalunk felelősséget. Ilyen például a vámvizsgálat, a behozatali vizsgálat, a vámilleték, az ÁFA összege, adók stb. Az Ön felelőssége, hogy ezt megvizsgálja, és javasoljuk, hogy alaposan olvassa el a szerződés feltételeit

Az EU-ban nincsenek vámmal kapcsolatos formalitások a szállítmányt illetően.

Segítünk Önnek

Ha kérdése van a szállítmánnyal vagy kiszállítással kapcsolatban, vagy további útmutatásra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot. Dán, angol, francia, német, olasz, spanyol, portugál és héber nyelven állunk rendelkezésre