Ondó minősége és motilitása (MOT)

A donorspermának jó minőségűnek kell lennie ahhoz, hogy a legjobb előfeltételt biztosítsa a terhességhez. A Cryos vállalatnál többféle ondó minőség közül választhat, amely más néven motilitás vagy MOT.

Talán észrevette, hogy a Donorkeresés részben konkrét motilitású ondó szalmaszálak szűrése lehetséges. A Cryos vállalatnál rendelhet olyan donorspermát, amelynek motilitása (MOT) pontosan megfelel a kezeléshez. A választás a kezelés típusától és a megtermékenyítést végző klinika álláspontjától függ. Az alábbiakban olvashat az ondó minőségéről, valamint arról, hogy mi befolyásolja a minőséget, és milyen motilitást rendeljen a kezeléshez.

Ondó minősége és motilitása (MOT)

Hogyan mérjük az ondó minőségét?

A sperma donoroknak nagyon jó minőségű ondót kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a Cryos elfogadja őket, ezért a donorjelölteknek több teszten kell átmenniük, mielőtt donorok lehetnek. 

Az ondó minősége többféleképpen mérhető. Amikor megkapjuk a mintát a laboratóriumban, megnézzük a mintában lévő ondó sejtek koncentrációját és azok mozgékonyságát. A kiváló ondó minőség biztosításához megmérjük ezeket a paramétereket a mintában az ondó fagyasztása és felolvasztása után, mivel az ondó eltérően reagálhat a fagyasztásra. Az ondó minőségének mérése a CASA (számítógéppel támogatott ondó elemzés, Computer Assisted Sperm Analysis), automatikus rendszerrel történik, amely nagyon precíz eredményt nyújt.

Mi befolyásolja az ondó minőségét?

A férfi ondó minősége idővel változik, és sokféle tényező befolyásolja. Az életmódbeli választások a fontos tényezők között szerepelnek. Az olyan dolgok, mint az alkohol, a dohányzás és az egészségtelen ételek negatívan befolyásolhatják az ondó minőségét.

Másik fontos tényező, amely befolyásolhatja az ondó minőségét, a herék hőnek való kitettsége. Az ondó minőségének javítása érdekében a férfinek ezért nem szabad szaunába, forró fürdőbe, szoláriumba mennie és szűk alsóneműt hordania.

Hallgassa meg Allan Pacey professzort az ondó jó minőségét meghatározó tényezőkről:

Mi az a motilitás vagy MOT?

A motilitás, más néven MOT, azon paraméterek egyike, amely az ondó minőségét hivatott mérni. Az MOT egy milliliter ondóban lévő aktív ondó sejtek mennyisége. Ez azt jelenti, hogy az MOT20 ondó legalább 20 millió aktív ondó sejtet tartalmaz egy milliliter ondóban. 

A Cryos-nál az ondó szalmaszálak legtöbbje 0,5 milliliter ondót tartalmaz. Ezért ha Ön MOT20 ondó szalmaszálat vásárol, legalább 10 millió aktív ondó sejtet kap felolvasztás után. Néhány szalmaszál 0,4 milliliter ondót tartalmaz, ezért 20% kedvezménnyel kapható.

A Cryos-tól MOT5, MOT10, MOT20 és MOT30+ ondó szalmaszálat rendelhet. Így pontosan a megtermékenyítési kezeléshez szükséges minőséget választhatja ki.

Melyik MOT-t válasszam a megtermékenyítési kezeléshez?

A megrendelendő ondó szalmaszál típusa a megtermékenyítési kezelés típusától és a klinika szempontjaitól függ. Kérjük, konzultáljon a klinikával a MOT-tal kapcsolatban. Azonban van néhány általános javaslatunk az MOT kiválasztásához.

Ha IUI kezelést kap, kezelésenként 1 MOT10 IUI szalmaszálat ajánljuk. Ezenkívül a magasabb vagy alacsonyabb MOT értékű ondó szalmaszálat is választhat. 

Ha IVF vagy ICSI kezelést kap, kezelésenként 1 MOT5 IUI szalmaszál használatát ajánljuk. Azonban a magasabb MOT értékű ondó szalmaszálak is felhasználhatók a célra. 

Ha ICI kezelést kap, kezelésenként 2 ICI MOT10 vagy 2 ICI MOT20 szalmaszálat vagy az annál magasabbat ajánljuk. IUI szalmaszálak is használhatók.

Olvasson többet az ICI és az IUI szalmaszálakról itt, vagy arról, hogy mennyi donorspermát rendeljen itt.