Szűrés és Szabványok

A Cryos sok országba szállít donorspermát, és a legtöbb ország követelményeket támaszt a donorok szűrésére vonatkozóan. Annak biztosítása érdekében, hogy mindig megfelelünk a klinikai követelményeknek, több ország-specifikus Szabványt alkalmazunk.

Az alábbiakban megtudhatja, hogyan választjuk ki és szűrjük a donorokat az átfogó minőségbiztosítási programunk keretében, és mely Szabványokat kell kiválasztania donorsperma rendelésekor. Ezenkívül elmagyarázzuk, mit teszünk, ha a vélt egészségügyi probléma/állapotot jelentenek be egy donor vagy donorgyermek kapcsán.

A donorok kiválasztása és szűrése

Amikor egy potenciális donor jelentkezik a Cryos vállalatnál, nagyon alapos kiválasztási és szűrési folyamaton megy keresztül.

Először átfogó egészségügyi kérdőívet kell kitöltenie, és orvosainkkal folytatott interjún kell részt vennie. Ennek keretében a családi egészségügyi előzmények és kockázat alapján válogatjuk ki a jelölteket. Elutasítjuk azokat a donorjelölteket, akiknek családjában súlyos örökletes mentális vagy fizikai probléma előfordult.

Emellett a jelöltet alapos fizikai és mentális vizsgálatnak, valamint vér- és vizeletvizsgálatnak vetjük alá fertőző betegségek szempontjából, a vonatkozó Szabvány jogszabályi előírásai szerint. A donorokat különféle örökletes betegségek szempontjából is megvizsgáljuk. Végezetül pedig normál kariotípust (kromoszóma profilt) is szűrjük.

Minden jóváhagyott donort fertőző betegségek szempontjából a teljes donációs időszakban folyamatosan tesztelünk.

A rendelés visszaigazolásához csatoljuk a Nyilvántartások Összefoglalását, amely tartalmazza a teszteredményeket, a donor jellemzőit és a Szabvány szerinti engedélyezési információkat, amelyeket a szállítmány is tartalmaz. A Nyilvántartások Összefoglalása idővel változhat, mivel a donorokat folyamatosan teszteljük.

Mi a Szabvány és melyiket válasszam?

Amikor Ön kiválasztja a sperma donort a megtermékenyítést végző klinikán való kezeléshez, rendelés előtt meg kell győződnie arról, hogy a donor donációja megfelel a kezelés helye szerinti ország Szabványának.

A Cryos a világ számos országába szállít donorspermát. Minden országnak vagy területnek saját Szabványa van a sperma donorok kiválasztására és szűrésére vonatkozóan. Ezért különféle Szabványok alkalmazásával tevékenykedünk. Ez azt jelenti, hogy a donorokat az adott országban vagy területen való klinikai használatra választottuk ki, szűrtük és engedélyeztük. A donor akkor engedélyezhető, ha egy vagy többféle Szabványnak megfelel. A Donorkeresés részben megtekinthető, mely Szabvány(ok)nak felelnek meg a donorok donációi. A keresés konkrét Szabványra szűkíthető.

Ha az alábbi országok egyikében lévő klinikán kap kezelést, a megfelelő Szabványt kell alkalmaznia. Bár a donor EU Szabvány szerinti, ez nem biztos, hogy elegendő az Ön országában való kezeléshez, ha az országnak van Szabványa az alábbiak szerint. 

Ha a kezelés helye szerinti ország nincs alább említve, a Cryos donorsperma használható. Ebben az esetben javasoljuk, hogy kérdezze meg a megtermékenyítést végző klinikát a kiválasztandó Szabvány végett, vagy forduljon Ügyfélszolgálatunkhoz.

CAN - Kanada
DE – Németország

DK – Dánia
EU – Európai Unió
FI – Finnország
ISR – Izrael
ITA – Olaszország
NL – Hollandia
NO – Norvégia
NYS – New York Állam
SE – Svédország
UK – Egyesült Királyság
USA – Amerikai Egyesült Államok

Egészségügyi problémák/állapot kezelése

Alapos kiválasztási és szűrési eljárásunk ellenére nem zárható ki az, hogy gyermeke egészségügyi problémával/állapottal jön világra.

A Cryos nagyon komolyan veszi az egészségügyi problémáról/állapotról szóló bejelentéseket, és nem tart vissza információkat a donorral kapcsolatban álló egyénektől. Azonban fontos megjegyezni, hogy a donor egészségügyi állapota nem feltétlenül érinti a gyermeket.  

Az alábbi ábrán bemutatjuk, hogyan kezeljük a donor vagy a donorgyermek vélt egészségügyi problémáját/állapotát, ha jelentést kapunk róla. 

Način liječenja otkrivenog genetskog stanja u donoru ili djetetu:

Otkrivena je bolest donora ili djeteta donora te je prijavljena tvrtki Cryos

Donor je odmah uklonjen i stavljen na čekanje tijekom analize i istrage. U tom razdoblju ne može se isporučiti spermu donora.

Analiza

Zaključak:
Donor ne može biti uzrok – donor je ponovno odobren

Zaključak: Donor bi mogao biti uzrok – istraga se nastavlja

Stanje je prijavljeno u dokumentaciji donora i Sažetku zapisa. Prije uporabe treba potpisati pristanak. Donor se može isporučiti samo radi liječenja djeteta.

Zaključak:
Donor ne može biti uzrok – donor je ponovno odobren