A donorok

Két típusú spermadonor létezik: Anonim és nem-anonim. Mindkét csoport tartalmaz alap és bővített profilokat. Ezenkívül kiválaszthat egy sperma donort Donor Kizárólagossággal.

A Cryos spermadonorjai minden jogukról lemondtak, így a spermadonorok nem vállalhatnak apasági szerepet a dán törvények szerint.

Donortípusok

  • Anonim + alap profil
  • Nem-anonim + alap profil
  • Anonim + bővített profil
  • Nem-anonim + bővített profil

A donor lehet anonim vagy nem-anonim. A meghatározás nem jelenti azt, hogy a donor nem azonosítható. A donorsperma DNS-tartalma miatt fennáll annak a kockázata, hogy DNS-analízis segítségével a donor, a fogadó fél vagy a gyermek személyét visszakövetik, és így vagy akár más módon az adatok védelme a jövőben kérdésessé válik.

Anonim

Ha a donor anonim, a Cryos nem fedi fel a személyazonosságát, az ügyfél pedig beleegyezik, hogy nem próbál kapcsolatot létesíteni vele.

Nem-anonim

Ha a donor nem-anonim, a Cryos azokban az országokban felfedi a donor személyazonosságát (név, utolsó ismert lakcím, azonosító szám) az egészségügyi szakemberek és a hatóságok előtt, ahol ez a behozatal vagy a kezelés előtt vagy azzal összefüggésben kötelező. A Cryos akkor fedi fel a donor személyazonosságát maga a gyermek előtt, ha ezt a gyermek kéri, és ebben az esetben is csak miután a gyermek a 18. életévét betölti. A gyermeknek dokumentumokkal alá kell támasztania, illetve valószínűsítenie kell, hogy a Cryos egy adott nem-anonim donorjától származó spermával történő kezelés eredményeként fogant. A szóban forgó donor kódját (név/szám) fel kell fedni.

A donor beleegyezett, hogy a gyermek kapcsolatba lépjen vele, de a Cryos nem vállal felelősséget rá, hogy a jövőben a donor ezt meg is teszi.

További információkhoz lásd a Szerződési feltételeket.

Alap profil

Az alap profillal rendelkező spermadonorok pl. 456, 8756, 11250 számok alatt regisztráltak. Az alap profilban kizárólag csak a származásra, etnikumra, szemszínre, hajszínre, magasságra, súlyra, vércsoportra és általános szakmára/tanulmányokra vonatkozó információk találhatók.

Bővített profil

A bővített profillal rendelkező spermadonorok álneveken, pl. ERIK, IB, PER, OLUF, SVEND stb. neveken vannak regisztrálva. A bővített profil 8-10 oldal terjedelmű személyes információkból áll a spermadonor hátterére, tanulmányaira, családi hátterére, érdeklődési területeire, hobbijaira stb. kiterjedően. A következő kiegészítő információkat is tartalmazhatja: személyzet benyomása, a spermadonor gyermekkori fotói, egy kézzel írt üdvözlőszöveg, a spermadonor hangjáról készült hangfelvétel, EQ-profil stb.

A bővített jellegben megadott információkat a donor személyesen írta és vitte be, ezért azok a donor saját állításai. A bővített jelleg az eredeti információk megadásának napja után nem került frissítésre új információkkal az oktatással, munkával, családi állapottal stb. kapcsolatban. A bővített jelleg az eredeti információkat tartalmazza.

Donorok felnőttkori fényképei

Szeretné tudni, hogyan néz ki donorja felnőttként? Néhány bővített jellegű profillal rendelkező sperma donor aktája felnőttkori képeket is tartalmaz. A donor bővített jellegű profiljához csatolt képeket professzionális fényképész készítette. Minden donorról öt-hat kép készült.

A felnőttkori fényképekkel rendelkező donorok arany színnel vannak jelölve. A donorkeresőben rájuk lehet keresni.

A képek megtekintéséhez hozzáférést kell vásárolnia.

A felnőttkori fényképekkel rendelkező donorokhoz való hozzáférés ára 200 EUR + ÁFA. Hozzáférése három hónapig érvényes, és megújítás hiányában automatikusan lejár.

Olvasson többet a felnőttkori fényképpel rendelkező donor profilokról itt.

Anonim vagy nem-anonim spermadonor melletti döntés

Amennyiben mindenképpen szeretné, hogy a gyermek a jövőben megtudhassa a spermadonor személyazonosságát, egy nem-anonim spermadonort kell választania. A példák azt mutatják, hogy az egyedülálló nők és az azonos nemű párok nagy mértékben inkább a nem-anonim spermadonorokat választják, míg a heteroszexuális párok úgy tűnik, inkább a anonim spermadonorokat választják, hogy ezáltal megvédjék a férfi tekintélyét apaszerepében, valamint saját családjuk identitását. De ez nem minden esetben igaz. Néhány heteroszexuális pár pontosan azért választ nem-anonim spermadonort, mert szeretnék a gyermeket tájékoztatni származásáról, és emiatt mindenképpen szeretnék biztosítani a donorral történő jövőbeni kapcsolatfelvétel lehetőségét. Ezzel szemben számos egyedülálló anya azért választ anonim spermadonort, mert tervei közt szerepel egy partner megtalálása, aki könnyedebben felvállalja az apa szerepét, és örökbe fogadja a gyermeket, ha kevesebb hangsúlyt fektetnek a spermadonor létezésére. A választás rendkívül egyéni és összetett.

Kérjük, mindig ellenőrizze, hogy az egészségügyi szakember rendelkezik-e engedéllyel az Ön kiválasztott spermadonor-típussal való kezelésére, hogy megfeleljen az összes helyi törvényi előírásnak. 

Alap vagy bővített profil melletti döntés

Amennyiben az Ön számára fontos, hogy átfogóan megismerje a spermadonort, válasszon bővített profilú spermadonort. Azok az egyedülálló anyák és azonos nemű párok, akiknek határozott kívánsága, hogy a gyermeknek adatokat tudjanak biztosítani a donorról, szívesebben választják a bővített profillal rendelkező spermadonorokat. Ha a lehető legkevesebb információval szeretne rendelkezni a spermadonorról, alap profillal rendelkező spermadonort kell választania. Számos esetben a heteroszexuális párok alap profillal rendelkező spermadonort választanak, ellenben az egyedülálló anyák és az azonos nemű párok bővített profillal rendelkező spermadonort választanak. Ennek okai megegyeznek a anonim és a nem-anonim spermadonorok melletti döntés okaival, habár gyakran a csoportszerepek felcserélődnek. A választás rendkívül egyéni és összetett.

Kérjük, mindig ellenőrizze, hogy az egészségügyi szakember rendelkezik-e engedéllyel az Ön kiválasztott spermadonor-típussal való kezelésére, hogy megfeleljen az összes helyi törvényi előírásnak.

Megtalálta kérdésére a választ?

Amennyiben nem, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, készséggel segítünk Önnek. A Cryos ügyfélszolgálata a következő nyelveken érhető el: dán, angol, francia, spanyol, német, olasz és portugál.