Donorsperma megrendelése

Donorsperma-rendelés előtt ki kell választania kedvenc donorját. Ezt egy kereséssel indítsa. Hogy a keresés minél egyszerűbb legyen, a lehető legjobban érdemes leszűkíteni a keresési kritériumokat - pl. szabvány, profil és típus.

Csak azokra a donorokra érdemes rákeresnie, melyek megfelelnek az Ön keresési kritériumainak. Így ha például az Ön kezelése egy rendelőintézetben történik majd, fontos, hogy kiválassza a szabványokat, melyek használatára a rendelőintézet biztosan jogosult. Ezen kívül ne felejtse el ellenőrizni a terhességi kvótát sem. A keresést szűkítheti a Anonim vagy a Nem-anonim lehetőségek kiválasztásával is. Egyéb kérdések merülhetnek fel még a minőséggel kapcsolatosan, arról, hogy milyen mennyiséget érdemes rendelni, hogy későbbi használatra foglaljon-e még, valamint mikor és hogyan történik a kézbesítés. Az alábbi pontok segítenek eligazodni, hogy melyek azok a döntések, melyeket megrendelés előtt meg kell hoznia.

1. Melyik szabványt válasszam?

Amennyiben a kezelés egy rendelőintézetben történik, mindenképpen meg kell győződni róla, hogy a donor és a donorsperma megfelel a rendelőintézet honországában érvényes jogszabályoknak. Más néven a szabványnak. Otthoni megtermékenyítés kezelési forma esetében nem kell foglalkoznia a szabvánnyal. A Cryos az egész világ területére szállít donorspermákat, így mivel számos országnak eltérő kiválasztási, szűrési, dokumentációs és engedélyezési eljárási vannak, egy spermadonor feldolgozása és a donorsperma áruba bocsátása különböző szabályok és rendeletek szerint történik.

Amennyiben a kezelésre egy rendelőintézetben kerül sor, azt javasoljuk, a szabvánnyal, a minőséggel, a típussal, a kézbesítéssel és egyéb feltételekkel kapcsolatosan érdeklődjön a rendelőintézetnél.

2. Melyik spermadonor-típust és profilt válasszam?

A következő lépés a spermadonor-típus és az Önnek tetsző profil kiválasztása. Amennyiben egy rendelőintézetben végzik a kezelést, speciális szabályok lehetnek érvényben, hiszen néhány országban egyes konkrét típusú spermadonorokkal történő kezelés tilos. Otthoni megtermékenyítés kezelési forma esetében nem kell foglalkoznia ezekkel az előírásokkal.

A következő típusok állnak rendelkezésre:

 • Anonim + alap profil
 • Anonim + bővített profil
 • Nem-anonim + alap profil
 • Nem-anonim + bővített profil

A spermadonor-típusokról bővebben itt olvashat.

3. Találja meg az Önnek megfelelő spermadonort!

Ideje megtalálnia kedvenc spermadonorját. Szűkítse a keresést a lehető legrészletesebben a profil, a típus, a szabvány kiválasztásával.

Jelezheti a kedvenc donort, ha ellenőrzi a sakk-matt dobozt, miután elolvasta a donor adatait kijelöli, mint „Hozzáadás a kedvencekhez” Későbbi keresések során, kiválaszthatja „Csak a kedvencek megjelenítése”.

4. Terhességi kvóta és kvóta lefoglalás

Meg kell győződnie arról, hogy a sperma donor nem merítette-e ki a terhességi kvótát. Ha olyan donorokat szeretne keresni, akik még nem merítették ki a terhességi kvótát a kiválasztott ország esetében, javasoljuk, hogy gépelje be a lakóhely szerinti országot és a kezelés országát.

Néhány ország kvóta lefoglalását írja elő, hogy ne lépjék túl a helyi terhességi határértékeket. Kvóta lefoglalásakor Ön fenntartja a jogot egy adott donortól származó donorsperma általi lehetséges terhességre.

5. Melyik típusú és minőségű donorspermát válasszam?

Ideje eldönteni, milyen minőségű spermát (MOT) kíván kiválasztani. A kiválasztott műszalma típusának (ICI vagy IUI) összhangban kell lennie a kezelés formájával.

 • ICI: Tisztítatlan spermát tartalmaz, nyers spermának is nevezik. Vaginális vagy méhnyak általi megtermékenyítésre, vagy – tisztítási eljárást követően – magvak méhbeültetésére szolgál.
 • IUI: Tisztított spermát tartalmaz, előkészített spermának is nevezik. Magvak méhbeültetésére (közvetlenül a méhbe történő beültetés) vagy IVF-kezelésre használják.
 • MOT: A „motilitás" szó rövidítése, azaz a mozgékony spermasejtek száma egy ml mennyiségben. Például a „MOT10" kifejezés azt jelenti, hogy felolvasztás után 1 ml mennyiségben 10 millió mozgékony spermasejt található.

6. Mennyi donorspermára van szükségem?

Otthoni megtermékenyítés
ICI és IUI típusú megtermékenyítésre alkalmas egységek használhatók.
Kezelésenként 2 db x ICI vagy IUI MOT10 motilitású műszalma használata javasolt. MOT10-es vagy magasabb MOT-értékű egységek szintén használhatók.

MOT5 érték alatti egységek nem használhatók.

Megfelelő időzítés esetén ciklusonként nincs szükség egynél több megtermékenyítésre. Javasoljuk, hogy használjon vizelet alapján végezhető ovulációs tesztet, amely bármelyik gyógyszertárban kapható. Kövesse a mellékelt útmutatást.

Intrauterin megtermékenyítés (IUI) klinikán

 • IUI-alkalmas műszalmák:
  Kezelésenként 1 db x IUI MOT10 értékű műszalma használatát javasoljuk. MOT10-nél alacsonyabb és magasabb motilitású egységek is használhatók.
  Javasoljuk, hogy a megrendelés előtt kérjen orvosi tanácsot.

 • ICI-műszalmák:
  ICI-műszalmák használhatók. A kezelés előtt a spermium szakrendelőben történő feldolgozása szükséges. Az elkészítés után 5 millió mozgó spermiumot javasolunk IUI kezelésre.

  Kezelésenként 4 db x ICI MOT5, 2 db x ICI MOT10, 1 db x ICI MOT20 vagy magasabb motilitású műszalma használata javasolt. Ha az ICI donorspermiumot a felúsztatásos módszerrel fogják használni, kezelésenként 2 db x ICI MOT20 műszalma használata javasolt.Fagyasztott donorspermium esetén a felúsztatásos módszer használata nem javasolt.
  Javasoljuk, hogy a megrendelés előtt kérjen orvosi tanácsot.

In vitro megtermékenyítés (IVF) és intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) klinikán
ICI és IUI típusú megtermékenyítésre alkalmas egységek használhatók.
1 db x MOT5 műszalma használatát javasoljuk. MOT5-nél magasabb motilitású egységek szintén használhatók.

Javasoljuk, hogy a megrendelés előtt kérjen orvosi tanácsot.

7. A megrendelést azonnal indítsam el, vagy érdemes lenne várnom vele?

Donorsperma-rendelésnél kiválaszthatja, hogy a donorspermát kézbesítéssel kívánja-e megrendelni és/vagy inkább lefoglalja/megvásárolja azt, ez utóbbi esetekben eltároljuk Önnek. Ezzel biztosíthatja, hogy a donorsperma kézbesítésére és az azzal történő kezelésre egy későbbi időpontban is lesz lehetőség.
Amennyiben mindenképpen szeretne kedvenc spermadonorától származó spermát kapni, a foglalást érdemes azonnal elvégezni! Nem csak egyetlen kezeléshez, hanem az összes kezeléshez. Valamint testvérekhez is. Ne kockáztasson, nehogy a spermadonortól származó mennyiség elfogyjon.

Rendelését minél előbb adja le, de legalább 2 nappal a kívánt kiszállítási dátum előtt. A kiszállítás dátumát online megrendelés esetén Ön választja ki.

8. Mikor és milyen módon szeretném a kiszállítást?

Donorsperma-rendelés esetén a megrendelést minél előbb érdemes leadni, de legalább 2 nappal a kívánt kiszállítási dátum előtt, melyet Ön választhat ki online, elegendő időt biztosítva, hogy a kézbesítés a megtermékenyítés/kezelés előtti utolsó napon biztosan megtörténjen. A kézbesítést kérheti szárazjégben vagy nitrogéntartályban is. További információkat a Donorsperma kézbesítése című részben olvashat.

9. Ha készen áll a megrendelésre

Indítsa el az online megrendelést itt: Donorkeresés
Lásd továbbá a Szerződési feltételeket.

Megtalálta kérdésére a választ?

Amennyiben nem, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, készséggel segítünk Önnek. A Cryos ügyfélszolgálata a következő nyelveken érhető el: skandináv, angol, francia, spanyol, német és olasz.