Otthoni megtermékenyítés

Számos országban nem elérhető a donorspermával történő, orvosilag asszisztált kezelés lehetősége. Ennek lehetséges oka, hogy az adott országban a donorspermával történő kezelést törvény tiltja.

Elképzelhető, hogy az egyedülálló nők vagy az azonos nemű párok kezelése nem megengedett, vagy hogy külön előírások vannak bizonyos tesztekkel kapcsolatosan, vagy speciális dokumentumokra van szükség, vagy anonim donorokkal vagy épp nem-anonim donorokkal a kezelés tilos, esetleg egyéb tilalmak és előírások is fennállhatnak.

A Cryos tudomása szerint az ilyen irányú jogszabályozás kizárólag az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók által végzett kezelések esetén érvényesek. Más szóval az otthoni megtermékenyítésre nem vonatkoznak a fenti jogszabályi korlátozások, ennek értelmében azok legálisnak számítanak.

A donorspermákat magánszemélyek számára is kiszállítják otthoni megtermékenyítés céljából?

Igen. A Cryos vállalat egy, az Európai Unió emberi szövetekre vonatkozó irányelvei alapján engedélyezett szövetközpont, így magánszemélyek részére jogosult a teszteken és szűréseken megfelelt donorspermák kiszállítására otthoni megtermékenyítés céljából, függetlenül a magánszemélyek családi állapotától vagy szexuális irányultságától. Azonban minden esetben javasoljuk, hogy kérjen segítséget orvostól vagy rendelőintézettől. Nagyon sok tényező lehet hatással a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére; például orvosi vizsgálatok, diagnózisok, szűrések, az időzítés, a hormonális stimuláció vagy egyéb típusú gyógykezelés. Egy orvos vagy rendelőintézet nyilvánvalóan jóval hatékonyabb kezelést tud biztosítani, amely gyakran háromszorosára vagy négyszeresére növeli a ciklusonkénti sikeres fogantatások átlagát. A kezelés része lehet magvak méhbeültetése (közvetlenül a méhüregbe történő beültetés tisztított spermasejtekkel) vagy IVF-kezelés is (testen kívüli megtermékenyítés), mely kizárólag orvos vagy rendelőintézet által végezhető.
A donorsperma ugyanazon minőségű és szabványos, mint ami az orvosokhoz és a termékenységi klinikákhoz érkezik.

Mely spermadonorok rendelhetők otthoni megtermékenyítéshez?

A donorlistánkon szereplő összes spermadonortól származó sperma megrendelhető, azaz a anonim és nem-anonim donorok, az alap és bővített profilú donorok spermája és szabványos donorspermák is.

Jogilag engedélyezett számomra a donorsperma importálása?

Az Európai Unión belül az áruk szabad mozgása garantált, nincsenek határok. Azonban Ön minden esetben felelősséget vállal azért, hogy az importálás és a felhasználás a nemzeti szabályozásnak megfelelően történjen. Az Európai Unión kívül a kiszállításra vonatkozó előírásokról érdeklődjön a helyi hatóságoknál.

Mi a donorspermák kezelési módja?A donorspermák kiszállítása során a magánszemélyek részletes útmutatót kapnak, mely tartalmazza a műszalmák kezelésére, felolvasztására és kiürítésére vonatkozó információkat, valamint a biztonsági előírásokat.

Hogyan kell elvégezni az otthoni megtermékenyítést?

Minden magánszemélynek a donorsperma kiszállításakor biztosítunk egy útmutatót az otthoni megtermékenyítéshez.
 További információkat a megtermékenyítésről itt olvashat.

Az otthoni megtermékenyítéssel kapcsolatban mi az apaság/anyaság kérdéskörében a jogi helyzet?

Az apaság/anyaság kérdése általános esetben a gyermek születési országában érvényben lévő jogszabályozás szerint alakul. A Cryos spermadonorjai minden jogukról lemondtak, így a spermadonorok nem vállalhatnak apasági szerepet a dán törvények szerint.

Megtalálta kérdésére a választ?

Amennyiben nem, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, készséggel segítünk Önnek. A Cryos ügyfélszolgálata a következő nyelveken érhető el: skandináv, angol, francia, spanyol, német és olasz.